Twoje opinie lub sugestie
#zwiercan

Poseł Małgorzata Zwiercan

Poseł Małgorzata Zwiercan - Oświadczenie z dnia 22 czerwca 2017 roku.
Oświadczenie poselskie

Brak odpowiedniej wtyczki Adobe Flash Player

Ściągnij

Poseł Małgorzata Zwiercan:

Panie Marszałku! Wysoka Izbo! 35 lat temu powstała organizacja ˝Solidarność Walcząca˝, organizacja o ogromnym dorobku w walce o niepodległość i wyzwolenie z komunizmu nie tylko Polski, lecz i innych krajów zniewolonych sowieckim totalitaryzmem. Po NSZZ ˝Solidarność˝ była ona pod względem skali działalności wydawniczej, radiofonicznej, samokształceniowej czy pod względem liczby i skali antykomunistycznych demonstracji ulicznych największą podziemną organizacją lat 80. Była także najdłużej rozpracowywana przez Służbę Bezpieczeństwa. Oficjalnie operacje przeciw niej zakończono w lutym 1990 r., ale działacze byli ścigani jeszcze rok dłużej. Dopiero za czasów rządów drugiego postsolidarnościowego premiera Jana Krzysztofa Bieleckiego, pod koniec kwietnia 1991 r. uchylono ostatni, o którym wiem, list gończy za działaczem ˝Solidarności Walczącej˝.

Z całą mocą muszę powiedzieć, że dla ˝Solidarności Walczącej˝ wolność nie zaczęła się po okrągłym stole. Kręgi, które doszły do władzy w roku 1989, jak też elity uprzywilejowane w następstwie kontraktu zawartego z byłymi właścicielami Polski Ludowej uczyniły wszystko, by o ˝Solidarności Walczącej˝ zapomniano.

Jeśli natomiast ˝Solidność Walcząca˝ pojawiała się w przestrzeni publicznej, to tylko jako przedmiot szyderstw, kłamstw i innych metod propagandowego zakłamywania, czerpanych bezpośrednio z arsenału propagandy komunistycznej. Kreatorzy postkomunistycznej Polski z tego właśnie arsenału komunistycznej praktyki propagandowej czerpali pełnymi garściami. Czynią tak zresztą i dziś, lecz na szczęście ich postkomunistyczny quasi-monopol medialny, z jakim mieliśmy do czynienia jeszcze parę lat temu, został w końcu złamany.

Nie mam żadnej wątpliwości, że trzeba dziś, właśnie z tego miejsca przypomnieć, czym była ˝Solidarność Walcząca˝. ˝Solidność Walcząca˝ to nie mniej niż 2 tys. działaczy, którzy w składanej przysiędze deklarowali gotowość oddania życia, jeśli okaże się to potrzebne dla wyzwolenia Polski z pęt komunizmu. Niemal każdy z ludzi służących w szeregach ˝Solidarności Walczącej˝ stał się samodzielnym drukarzem potrafiącym łamać komunistyczny monopol przekazu informacji w niemal każdych, nawet skrajnie trudnych, warunkach. Te 2-3 tys. zaprzysiężonych działaczy prowadziło swą walkę w dużej mierze dzięki wielokrotnie liczniejszej rzeszy często równie oddanych osób wspomagających, udzielających schronienia poszukiwanym, opiekujących się rodzinami uwięzionych czy udostępniających swe mieszkania dla potrzeb konspiracji.

Charakter i cele organizacji najlepiej oddaje fragment zasad ideowych i programu ˝Solidarności Walczącej˝: Nie będzie lekko. Za wierność tym prostym przecież celom przyjdzie nam płacić walką, więzieniem i krwią, a zwycięstwo, które w końcu nastanie, nie okaże się wcale ostateczne. Prawdy i sprawiedliwości, wolności i solidarności trzeba szukać, trzeba im służyć, mieć je nie sposób. Lecz droga do tych ideałów jest najpewniejszą ze wszystkich dróg. Tylko ona wskazuje kierunek życia, tylko ona przystoi ludziom i społecznościom. My, ˝Solidarność Walcząca˝, tą drogą idziemy. Pójdź z nami.

˝Solidarność Walcząca˝ to wolny druk służący wszystkim. Drukarze ˝Solidarności Walczącej˝ służyli swą pracą dziesiątkom innych organizacji, poczynając od NSZZ ˝Solidarność˝, a na inicjatywach w rodzaju Pomarańczowej Alternatywy kończąc. ˝Solidarność Walcząca˝ to także szkolenia drukarskie prowadzone na ogromną skalę dla każdego, kto chciał się uczyć druku, przy czym nikt nie pytał o to, kto i jak z tej umiejętności chciał potem korzystać. ˝Solidarność Walcząca˝ to 146 tytułów podziemnej prasy, wśród których były takie, które ukazywały się przez okres ponad 6 lat i doczekały się ponad 200 wydań, każdorazowo w nakładzie ponad 20 tys. egzemplarzy.

Radio Solidarność Walcząca to dziesiątki nadajników. Radio Solidarność Walcząca to kilkaset audycji nadawanych w dziesiątkach miejsc Polski i słuchanych przez setki tysięcy, jeśli nie miliony, Polaków. Podkreślam, że skala działalności Radia Solidarność Walcząca była wielokrotnością skal działalności wszystkich innych podziemnych inicjatyw radiowych razem wziętych (Dzwonek), a ze sprzętu Radia Solidarność Walcząca korzystało i Radio Solidarność...

Dziękuję, pani poseł.

Poseł Małgorzata Zwiercan:

...i Radio Niezależnego Zrzeszenia Studentów, i Radio Międzyszkolnego Komitetu Oporu.

Wicemarszałek Stanisław Tyszka:

Dziękuję bardzo, pani poseł.

Poseł Małgorzata Zwiercan:

Przepraszam, panie marszałku, jeszcze dokończę.

Wicemarszałek Stanisław Tyszka:

Nie, pani poseł. Przepraszam, ale czas niestety minął. Wszyscy mają tyle samo czasu. Bardzo proszę kończyć.

Poseł Małgorzata Zwiercan:

Pamięć o ˝Solidarności Walczącej˝ jest dziś polskim obowiązkiem, tym bardziej że od roku 1989 ukazywały się książki rzekomo szczegółowo... (Oklaski)

(Wicemarszałek wyłącza mikrofon, poseł przemawia przy wyłączonym mikrofonie)