Twoje opinie lub sugestie
#zwiercan

Poseł Małgorzata Zwiercan

Poseł Małgorzata Zwiercan - Oświadczenie z dnia 12 grudnia 2017 roku.
Oświadczenie poselskie

Brak odpowiedniej wtyczki Adobe Flash Player

Ściągnij

Poseł Małgorzata Zwiercan:

Panie Marszałku! Wysoka Izbo! Pamiętamy wiele ważnych dat grudniowych, ale 12 grudnia jest kolejną datą, która wejdzie do najnowszej historii Polski i, jestem przekonana, będzie pamiętana przez kolejne pokolenia. To właśnie dzisiaj wygłosił exposé nowy premier polskiego rządu Mateusz Morawiecki. W związku z tym, że znam pana premiera od lat, wiem, że teraz dobra zmiana będzie zmianą jeszcze lepszą.

Wydawać by się mogło, że pan Mateusz Morawiecki to człowiek młody i niedoświadczony. Nic bardziej mylnego. Mało kto w tym wieku ma tak duże doświadczenie życiowe, tak wiele osiągnięć w walce o wolną Polskę i tak duże doświadczenie menedżerskie. Naszemu krajowi potrzebny jest właśnie taki premier, który zna się na ekonomii, jest prawdziwym patriotą i wierzy w duży skok rozwojowy Polski. Potrzebny jest nam ktoś, kto zna języki obce i będzie świetnie reprezentował Polskę w kraju i za granicą.

Wielu ludzi pracuje dla pieniędzy, ale nie nasz nowy premier. W swoim życiu Mateusz Morawiecki kilkakrotnie otrzymywał propozycję od wielkich zagranicznych korporacji. W USA proponowano mu wynagrodzenie w wysokości kilku milionów dolarów rocznie. Ale on wolał pracować dla Polski. Kiedy wybuchł kryzys, nikt nie zachował się tak jak Mateusz Morawiecki. Jako prezes Banku Zachodniego zmniejszył swoje własne wynagrodzenie o 50%. I nie zwolnił ani jednego pracownika...

(Głos z sali: A ile kredytów frankowych wziął?)

...bo jest najszczerszym, najprawdziwszym, w najpełniejszym tego słowa znaczeniu, człowiekiem solidarności.

Możemy być pewni, że nowy prezes Rady Ministrów to człowiek, dla którego idea solidarności nie jest pustym słowem, to człowiek, który wywiązuje się z obietnic. Mateusz Morawiecki to człowiek wszechstronnie i gruntownie wykształcony, to znający świat poliglota i erudyta. O takich ludziach mówi się: człowiek renesansu. Dziś powiedzielibyśmy: nowoczesny człowiek renesansu. Renesansu... (Oklaski)

(Głos z sali: Brawo!)

...oraz XXI w.

Jestem przekonana, że dla Polski nastąpił złoty wiek, w którym będziemy mieli okazję nie tylko obserwować dobre zarządzanie państwem i finansami publicznymi, ale i z niego czerpać.

Zapowiedzi nowego premiera, że kolejne 2 lata rządów Prawa i Sprawiedliwości to będzie czas wzmożonej troski o polskich seniorów, napawają mnie szczególną radością. Dla Mateusza Morawieckiego troska o najsłabszych zawsze była bardzo istotna. Jako prezes banku WBK, a także potem wspierał najbardziej potrzebujących, anonimowo, bez rozgłosu. Dzisiaj jako premier niewątpliwie pochyli się nad losem najstarszych członków naszego społeczeństwa.

Nie da się zapomnieć wkładu Mateusza Morawieckiego w polską kulturę, którą zawsze wspierał. Jako prezes banku sfinansował budowę licznych pomników, produkcję wielu filmów, m.in. ˝Czarnego czwartku˝ o Grudniu’70, a także wydanie wielu książek.

Takiego premiera Polska jeszcze nie miała - tak zaangażowanego w swoją pracę, w działalność na rzecz naszego kraju już od najmłodszych lat. Premier Mateusz Morawiecki - o czym mało kto wie - to niegdyś wybitny tenisista, chłopak grający na fortepianie, potrójny magister (Oklaski), honorowy ambasador Irlandii w Polsce, współautor pierwszego w Polsce podręcznika prawa europejskiego.

Nie chcę wspominać już tutaj szczegółowo życiorysu nowego premiera, ale wielokrotnie udowodnił on, że jest urodzonym przywódcą, człowiekiem światłym i inteligentnym, człowiekiem o głębokim poczuciu odpowiedzialności za to, co robi, i za Polskę.

Kto zna Mateusza Morawieckiego, ten wie, że nie luksusy, nie pieniądze ani nie zaszczyty są dla niego ważne. Polska, służba ojczyźnie, oddanie jej wszystkich swoich sił i talentów - to jest dla niego najważniejsze. A osobiste szczęście znajduje po prostu w domu z ukochaną żoną i czwórką wspaniałych dzieci.

Trudno mi sobie wyobrazić kogokolwiek, kto jako premier mógłby wnosić do swego urzędu równie wiele doświadczeń, wiedzy, kompetencji i przede wszystkim szczerej, aktywnej, zawsze na konkrety się przekładającej (Dzwonek) miłości do Polski i Polaków. Taki premier to spełnienie moich marzeń. Dziękuję. (Oklaski)