#rusiecki

Były Poseł Grzegorz Rusiecki

Klub Parlamentarny Koalicja Obywatelska - Platforma Obywatelska, Nowoczesna, Inicjatywa Polska, Zieloni
Oceń posła
Ocena
Pozycja w rankingu:
Liczba głosów: 154
Sprawdź historię ocen
Informacje ogólne
Informacje Aktualności
Komisje sejmowe
OBN
Poseł Grzegorz Rusiecki - Oświadczenie z dnia 11 grudnia 2023 roku.

Pobierz film

Stenogram

Poseł Grzegorz Rusiecki:

Panie Marszałku! Wysoka Izbo! Historia dzieje się na naszych oczach. Chciałbym z tego miejsca podziękować każdemu z 22 410 mieszkańców mojego okręgu, dzięki którym mogłem dzisiaj w tym miejscu uczestniczyć w tym historycznym wydarzeniu, wydarzeniu, które zostanie opisane w podręcznikach do historii, wydarzeniu niezwykle wzruszającym. Żeby do niego doszło, musiało minąć 8 lat, 8 lat, przez które bardzo wielu mieszkańców, przedstawicieli organizacji społecznych, pozarządowych podejmowało walkę o Polskę, która będzie domem wszystkich, Polskę demokratyczną i praworządną.

W sposób szczególny dziękuję organizacjom takim jak Komitet Obrony Demokracji, dziękuję nauczycielom, dziękuję tym wszystkim, którzy protestowali pod sądami, protestowali w obronie swojej godności. W sposób szczególny dziękuję również wszystkim tym, którzy włączyli się w to wielkie dzieło organizacyjnie: działaczom z Kościana, Gostynia, Rawicza. W sposób szczególny dziękuję radnym rady miasta Leszna. (Dzwonek) W sposób szczególny dziękuję radnym z Koalicji Obywatelskiej, tym wszystkim, którzy swoją ciężką pracą pomagali w osiągnięciu dzisiaj tego celu. Dziękuję wszystkim wolontariuszom - to dzięki wam możemy przeżywać ten wielki dzień.

Dzisiaj rozpoczęliśmy zmianę Polski. Jestem przekonany, że wiosną zmienimy również te samorządy, które wcielają na swoim terenie tę politykę i te wartości, które są nie do zaakceptowania przez nas. Dziękuję. (Oklaski)

Oceń posła
Ocena